Doğru, Dürüst ve Güvenilir Haber

HAYAL KIRIKLIĞI

  • Muhabir – Teyfik bey, sizi tanıyabilir miyiz?

Emekli – Ben ailemle birlikte İstanbul’da ikamet etmekteyim. 15, 18 ve 22 yaşlarında 3 tane kızım var. Geçimimi elektrikçilik yaparak sağlıyorum.

Muhabir – Emekli olmak sizin hayatınızda neyi değiştirdi?

Emekli – Emekli olmadan önce muhtelif firmalarda yıllarca çalıştım. En son iş yerim elektrik panosu üreten bir firmaydı. Açıkçası emekli olduğumda biraz daha rahat ederim diye düşünüyordum ancak bağlanan maaşımın çok düşük olması bende hayal kırıklığı yarattı. Hayatımda hiçbir şey değişmedi. Emekli oldum ama çalışmaya devam etmek zorunda kaldım.

Muhabir – Maaşınızın düşük olma nedeni nedir acaba?

Emekli – Ben 1999 öncesi SGK’lılardanım yani eski sigortalılardan. Bizde çalışma gün sayısı ve prim ödeme gün sayısı oldukça düşük yani 40-42 yaşında emekli olabilirdik biz. Tabii prim sayısı az olunca ödeme de az oluyor.

Muhabir – Peki emekli olduğunuzda kendi iş yerinizi kurmak, en azından kendi işinizin patronu olmak gibi bir planınız olmadı mı?

Emekli – Düşündüm tabii ki mahalle arasında ufak bir dükkan açayım diye.
Oturduğum semtte çok uzun süredir yaşıyorum. İnsanlar beni tanır ve severler. Önce kendi mahallemde başlar sonra yavaş yavaş büyütürüm diye düşündüm ama alt alta toplayınca dükkan kirası , depozito, emlakçı ücreti, masa sandalye, bazı düzenlemeler ve en önemlisi elektrik malzemelerini alacağım toptancıların peşin ödeme istemesi düşüncemi hayata geçiremeden sonlandırdı.

Muhabir – Bundan sonrası için düşünceleriniz nedir acaba?

Emekli – Evimin geçimini sağlamak ve çocuklarımın eğitimlerine devam edebilmeleri için çalışmaya devam etmek zorundayım. Bir miktar emekli maaşı ve çalıştığım iş yerimden aldığım maaşla günü kurtarıyoruz şükürler olsun ancak bu böyle olmamalı bence. Uzun yıllar çalışıp emekli olmaya hak kazanan insanların daha rahat yaşayabilmesi, en azından geçim sıkıntısı çekmemesi, ufak bir tatil planı yapmaktan çekinmemesi, torunlarına gönlüne göre harçlıklar verebilmesi gerekmektedir. Bence hem emekli vatandaşların hem de yetkililerin beklenti ve hedefleri bu olmalıdır.

Muhabir – Teyfik bey, zaman ayırdığınız için ve sorularımı yanıtladığınız için çok teşekkür ediyorum.

Emekli – Ben teşekkür ederim. Elimden geldiği kadar sorularınızı yanıtlamaya çalıştım.

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın